Click Here To shop at Shoppee Shop now !
search

Gum Arabic Kurangkan Uric Acid, Kreatinin

NOTA: untuk keserasian, sila bincang dengan doktor anda terlebih dahulu, jika anda mengambil ubat-ubat hospital.

natural.PNGnatural prebiotic Almanna tayebat.png

 • Gum Arabic Al Manna dan Tayebat yang dikeluarkan oleh Natural Prebiotic mendapat kelulusan KKM di bawah kategori "Food" (KKM-163/S/94)
 • Disahkan HALAL oleh Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia ( A113341)
 • Kajian makmal dan analisis tentang kandungan nutrisi dalam Al Manna dan Tayebat yang mampu meningkatkan kesihatan (Rujukan analisis ULUKM/1592/13, ULUKM/1591/13, PRN2018/557 , PRN2018/558 )

Gum Arabic Lulus KKM dan disahkan melalui kajian USM dan UKM Whatsapp Pesanan (1).png

Sumber Article didapati daripada: 

http://lynnkelly.ml/gum-arabic-ejen-pengurang-uric-acid-dan-menyokong-rawatan-gout/ 

Siapa Lynn Kelly? 

79530361_3301323946609400_6995263331493740544_n-removebg-preview (1).png

Beliau ingin dikenali sebagai Lynn merupakan pesakit CKD (Chronic kidney diesease) Tahap 5. Sehingga 25 April 2020, cukup 624 hari beliau disahkan menghidap penyakit ini. Namun, beliau mempunyai kekuatan dan semangat yang luar biasa dengan berkongsi bagaimana beliau merawat penyakit kroniknya melalui pemakanan. Alhamdulillah, beliau semakin pulih dan beliau berjaya merawat tanpa dialisis. Sama sama kita doakan agar beliau terus diberi kesembuhan dan kesihatan yang baik. Insyaallah.


 Gum Arabic Kurangkan Uric Acid, Kreatinin - Membantu Pesakit CKD dan Gout
Satu kajian ke atas 50 pesakit mendapati Gum Arabic berjaya mengurangkan Asid Urik, tahap Urea dan Kreatinin. Gum Arabic juga dilaporkan membantu atasi masalah kurang darah dan meningkatkan kualiti kehidupan pesakit Gout dan CKD. Artikel dan kertas kajian di lamanweb berikut:-

http://lynnkelly.ml/gum-arabic-ejen-pengurang-uric-acid-dan-menyokong-rawatan-gout/

Gum Arabic: Ejen Pengurang Uric Acid dan Menyokong Rawatan Gout


GUM ARABIC – John F Kennedy, Glyn O Phillips, Peter A Williams
Publisher: Royal Society of Chemistry


TERJEMAHAN:


 • Gum Arabic (GA) dari Acacia Senegal var. Senegal secara oral diberikan kepada pesakit yang mengalami gout.

 • Daripada lima puluh pesakit yang dipilih secara rawak, dua puluh lima pesakit diberi dos GA 50 g / hari selama 120 hari, dan baki dua puluh lima pesakit mewakili kumpulan kawalan.

 • Sampel darah dikumpulkan dari semua pesakit pada hari pertama mengambil GA, dan sekali setiap dua minggu. Asid urik, urea, kreatinin, hemoglobin (Hb), isipadu sel padat (PCV) dan kadar mendapan erythrocyte (ESR), ditentukan menggunakan kaedah standard.

 • Setelah tempoh singkiran (depletion) 60 hari, parameter yang sama ditentukan menggunakan dos 75 dan 25 g / hari GA.

 • Hasilnya menunjukkan bahawa penggunaan GA mengurangkan kadar asid urik rata-rata dalam kedua-dua pesakit gout lelaki dan wanita dalam dos yang ditetapkan, dos yang lebih tinggi (50 dan 75 g / hari) menyebabkan paras asid urik jatuh di bawah paras normal.

 • Tahap urea dan kreatinin, yang pada mulanya berada dalam julat normal, juga menurun dengan ketara sejajar dengan dos GA.
  Tahap Hb dan PCV, yang pada mulanya berkurangan (berbanding dengan kumpulan kawalan), meningkat dengan ketara bila terikat kepada dos GA kembali ke tahap normal (kumpulan kawalan) dan pada dos GA tertinggi (75 g / hari) meningkat di luar paras normal.

 • Tahap ESR, yang pada mulanya meningkat (berbanding dengan kumpulan kawalan), menurun dengan ketara bila terikat kepada dos GA kembali ke tahap normal (kumpulan kawalan), dan pada dos GA yang lebih tinggi (50 dan 75 g / hari) menurun di bawah paras normal.

Gum Arabic Lulus KKM dan disahkan melalui kajian USM dan UKM Whatsapp Pesanan.png


Source: GUM ARABIC – John F Kennedy, Glyn O Phillips, Peter A Williams
Year: 2011
Edition: 1
Publisher: Royal Society of Chemistry
Language: English
Pages: 372
ISBN 10:1849731934
ISBN 13:9781849731935
Series: Special Publication
Newer post

Your cart is currently empty.

Continue shopping