Latest Promotions

KKM Aproved Natural Prebiotic

Eat Quality,
Stay Healthy

BUY ORIGINAL , AVOID RISKS

Natural Prebiotic’s Al Manna Tayebat are held to high safety standards
as demanded and approved by Kementerian Kesihatan Malaysia.
Avoid health risks and complications from unknown products in the market.
Shop Now

Prebiotic Benefits

Boosts immune system by providing nutrition to the Probiotics

Helps reduce blood glucose concentration

Counteracts glucose-induced obesity. Retards glucose absorption

Improves small intestinal absorption of sodium

Increased production of short chain fatty acid. Traps bile acids

Lowering Cholesterol (LDL and VLDL)

Goutreduces Uric Acid & ESR to normal level

Strong anti-carcinogenic effect on colon carcinoma

Enhance tooth remineralization & gum growth

Suppresses hepatic macrophages (chronic liver diseases)

100% Safe,  Kementrian Kesihatan Approved

1Asset 3npsb

Latest Articles

Natural Prebiotic (M) Sdn Bhd

Address: 12, Jalan Bangsar Utama 1, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Hours: Weekdays 9am -6pm

Phone: 1-800-88-0882

Location

NPSB map


Gum Arabic Mampu membantu pesakit Gout dan masalah buah pinggang?
.
Satu kajian di luar negara, telah dibuat ke atas 50 pesakit dan mendapati Gum Arabic berjaya mengurangkan Asid Urik, tahap Urea dan Kreatinin. Gum Arabic juga dilaporkan membantu atasi masalah kurang darah dan meningkatkan kualiti kehidupan pesakit Gout dan CKD.
.
Lebih lanjut, klik link ini
store.naturalprebiotic.com.my/blogs/blog/gum-arabic-kurangkan-uric-acid-kreatinin
.
Pertanyaan lanjut bole klik di butang mesej dan tinggalkan no telefon anda untuk kami bantu. Insyaallah
... See MoreSee Less

View on Facebook

Assalamualaikum ☺
.
Kami daripada Natural Prebiotic (M) Sdn Bhd Almanna Tayebat dengan ini Mengucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa dan selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak
.
Semoga Ramadhan kali ini memberi lebih banyak keberkatan dan rahmat dari Nya
.
Terima kasih kerana terus menyokong kami dan dengan ini, kami mendoakan agar anda semua sentiasa diberi kesihatan yang baik supaya mampu menjalani ibadah yang sempurna pada Ramadhan ini, Insyaallah
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

Natural Prebiotic HQ

ANDA SELALU PERUT ANGIN, GASTRIK, DAN MASALAH GERD? CUBA BACA NI YA.
.
“Doktor, nak tanya sikit boleh? Tapi bukan berkenaan dengan tulang lah” ujar salah seorang pesakit saya lelaki berumur 27 tahun.

“Boleh-boleh, silakan. Selagi berkaitan dengan perubatan dan saya cuba untuk bantu tuan” jawab saya.

“Macam ni doktor, saya selalu dapat susah nafas, dan perut merasa kembung. Keadaan ini teruk sehingga mengganggu tidur saya doktor.”

“Okay-okay teruskan” mendengar sambil berlegar-legar differential diagnosis didalam benak kepala ku. Sedang shift dari buku teks tulang kepada perbuatan dalaman.

“Dah lama ni doktor. Kadang-kadang saya kena pergi toilet, muntah. Tetapi air masam-masam pahit je keluar” sambungnya lagi.

“Saya pergi klinik swasta mereka bagi ubat sakit perut dan ubat angin, lepas tu masih sama, tetapi dah tak muntah.” Lagi.

“Bahaya ke macam ni doktor? Demam tak ada, batuk sakit tekak pun tak ada.” Dan lagi.

“Okay-okay, tuan macam ni”

Daripada cerita yang saya dapat dan beberapa soalan yang saya tanya kepada pesakit ini, simptoms lebih menunjuk kearah masalah refluks asid (GERD) atau gastritis. Sebab saya pun ada masalah yang sama lebih-lebih lagi semasa houseman yang makan tak tentu masa.

*Normal*
Secara normal, perut kita akan di isi dengan asid untuk tujuan penghadaman makanan. Asid ini akan stay dalam perut kita dan seterusnya ke usus. Di bahagian pintu masuk perut, terdapat satu pintu (lower esophageal sphincter). Pintu ini bertujuan, perjalanan makanan satu hala dari esophagus (terowong antara mulut ke perut).

Asid dikeluarkan oleh dinding perut dan sepatutnya #StayAtPerut

Nota kaki: Mulut, esophagus, perut dan usus adalah struktur lain ya. Yang buncit kedepan tu adalah gabungan perut dan usus tidak lupa kepada lemak perut yang lembut.

*Tidak normal – GERD / Gastritis*
Ini berlaku apa bila asid yang sepatutnya duduk didalam perut naik keatas dan pergi ke dinding esophagus.

Okay, keluar persoalan kenapa asid di perut tak sakit tapi bila asid pergi ke dinding esophagus sakit?

Sebab, dinding di perut, Tuhan cipta sesuai dengan fungsi nya untuk menghadam makanan mengguna asid, jadi, dindingnya lain dengan dinding esophagus.

Esophagus adalah untuk transport/highway makanan dari mulut ke perut.
Tugas mereka lain, maka dindingnya pun berlainan.

Ok jadi, apabila asid naik ke esophagus, dinding akan terasa sakit dek kerana terhakis oleh asid tadi.

Teruk sangat ke asid nya. Ok. pH (Kekuatan hydrogen – Asid) untuk asid perut adalah 1.5 hingga 3.5 ya. Ya betul. 1.5 hingga 3.5. Kalau 0 tu adalah asid bateri ya. Perut kita sampai 1.5 tahap Hydrochloric acid nya.

*Punca*
- Obesity
- Merokok (Nikotin menyebabkan pintu esophagus untuk relax dan terbuka. Juga mengurangkan pengeluaran saliva alkali. Juga menyebabkan perut mengeluarkan lebih banyak asid.)
- Caffeine (Kopi dan teh) – (menyebabkan pintu esophagus relax dan terbuka)
- Makan pedas (lebih banyak pengeluaran asid)
- Makanan /minuman masam (berasid)
- Postur makan – Seperti sunnah, makan duduk tegak. Jangan bersandar or makan sambil baring.
- Stress – meningkat pengeluaran asid
- Ubat-ubatan yang berkenaan.
- Air berkarbonat (Berasid)

*Pesakit akan datang dengan simptom*
- Pedih ulu hati – Ya sebab disitulah tempat pintu esophagus
- Perut kembung
- Angin – kembung.
- Simptoms pernafasan seperti susah bernafas, batuk kering berpanjangan lebih pada waktu malam. – apabila asid naik lebih ke atas, sehingga ke salur tekak / salur awal pernafasan

*Okay jadi apa nak buat ni?*
1. Ubah cara pemakanan dan diet. (Elak makanan pedas, masam, caffeine)
2. Berhenti merokok
3. Kurangkan / elak stress
4. Makan portion yang sedikit tetapi kerap. (untuk kawal pengeluaran asid). Jangan makan sekali banyak pada satu masa. (isaacosman.tv tak apa sebab saya pun terhibur tengok dia makan)

Kebanyakan pesakit akan lega selepas mengubah gaya hidup tetapi bukan sehari terus hilang ya kerana, dinding-dinding tersebut memerlukan masa untuk pulih semula.

Untuk ubat-ubatan
1. Ambil antacids (anti-acid) – Ini adalah ubat untuk meneutralkan asid. (semasa pedih ulu hati ia sangat membantu)
2. Kurangkan penyaluaran asid – PPI (yang ada prazole-prazole dekat belakang tu) atau H2Blocker (yang ada tidine-tidine dekat belakang)

Ubat-ubatan ini untuk mengawal asid tetapi yang penting adalah diri kita dalam ubah gaya hidup ya. Jika berjaya, kita tidak perlu bergantung kepada ubat-ubatan.

Musim PKP ni saya lihat banyak betul resepi-resepi yang berlegar di FB dan group whatsapp. Ya silakan mencuba tetapi berpada-pada ya, jangan sampai dapat reflux atau gastrik.

Jangan stress-stress dirumah dengan suami isteri dan anak-anak. Stay safe, stay at home.

Kalau mula bercakap dengan dinding tu boleh dapatkan sokongan emosi dan psikososial macam dalam SMS MKN tu ya 01163996482 / 01163994236 / 0329359935. (Harap-harap dijauhkan)

Semoga Allah pelihara kita semua.

Dr 'Afif Abdul Latiff
- Doktor yang ada penyakit reflux, Anda ingat saya ada masa untuk sakit perut?

p/s : Dan ya pesakit saya tersebut mempunyai sejarah makan tak menentu dan ada makan makanan pedas.

Sumber: Facebook Dr @'Afif Abdul Latiff

#StayAtHome #COVID19 #Reflux #GERD #Orthobots #SakitPerut #PPUKM #KKM #MKN #PKP
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

Natural Prebiotic HQ

#jomsembangsiti
#saturumahsatumannatayebat
.
APA PERBEZAAN PREBIOTIK DAN PROBIOTIK? YANG MANAKAH LEBIH BAGUS UNTUK DIAMALKAN?
.
www.wasap.my/60102620325/naktanya (kliksini)
.
Jangan keliru ya, prebiotik dan probiotik tak sama tau. Al Manna dan Tayebat mengandungi 85% kandungan prebiotiknya yang sangat tinggi berbanding makanan lain.
.
Malah, laporan kajian makmal USM dan UKM mendapati, kandungan mineral dalam Al Manna dan Tayebat sangat tinggi. Banyak khasiat Almanna dan Tayebat. Anda ad pertanyaan bole klik pada link atau tinggalkan komen untuk siti balas ya. 🙂
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

Natural Prebiotic HQ

#saturumahsatumannatayebat
.
Assalamualaikum 😊 Terima kasih pada yang sudi whatsap Siti bertanyakan Tips cara macammana nak bagi anak mudah untuk makan Tayebat.
.
Video ini siti tunjukkan tips macamana siti bagi Amar, 4 Tahun makan Tayebat dengan Makanan kesukaan dia iaitu Yogurt.
.
Kalau anak anda suka yogurt berperisa macamni, boleh la cuba, macam amar. Siti letakkan setengah sachet, untuk biasakan rasa tayebat ni. Puan puan bole mula dengan setengah sudu kecil ya, sebab tayebat memang rasa agak kuat. Jadi, bole letak sikit2 dulu. Lama lama da biasa, baru boleh letak setengah sachet macam siti ya ☺
.
Ada Pertanyaan? Bole letakkan no Telefon puan di komen atau klik link whatsap siti ya
www.wasap.my/60102620325/naktanya
#almanna #tayebat #naturalPrebiotic #jomsembangsiti #tips #anak #sehat
... See MoreSee Less

View on Facebook